بهترین گرایشهای رشته تربیت بدنی
رشته تربیت بدنی یک دنیای جذاب و پرهیجان است که با انتخاب آن بهعنوان رشته تحصیلی، هر روز با چالش و حرکات تخصصی ورزشی مواجه هستید. همچنین با ورود به رشته تربیت بدنی، فرصتهای کاری و مسیر شغلی متنوعی در انتظار شما است. آنچه بیشاز هر چیزی حائز اهیمت است، انتخاب گرایش صحیح و مورد علاقه در رشته تربیت بدنی است تا ادامه مسیر نیز برایتان هموار شود. شما میتوانید از طریق آشنایی کامل و مطالعه درباره گرایشهای رشته تربیت بدنی، پساز اتمام دوره کارشناسی، گرایشی مناسب در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا، برای خود برگزینید؛ پس در این مقاله، تا انتها همراه ما شوید تا محبوبترین گرایشهای تربیت بدنی را برایتان شرح دهیم.
اهمیت انتخاب گرایش مناسب در تربیت بدنی
این انتخاب مهم و سرنوشتساز، تأثیر مهمی در آینده شغلی و حرفهای شما میگذارد. هر گرایش از رشته تربینت بدنی، حوزههای گوناگونی مانند ورزش، سلامت، مدیریت و … را دربر میگیرد که با وجود اینکه همه این موارد، شاخههای یک رشته به نام تربیت بدنی هستند؛ اما هر انتخاب، آینده بسیار متفاوتی خواهد داشت. اینگونه که شخصی میتواند بهعنوان یک مربی ورزشی مشغول به کار شود و فردی دیگر در مجموعههای ورزشی، شغلی اداری و کارمندی داشته باشد؛ پس دانستید که آینده شغلی دو گرایش از یک رشته، چه میزان از لحاظ نوع تخصص، نوع کار و میزان درآمد با یکدیگر متفاوت هستند.
هرگز اهمیت انتخاب گرایش صحیح را دست کم نگیرید و در هنگام انتخاب این تصمیم مهم و حیاتی، روحیات و استعداد خود را نیز درنظر داشته باشید. برای مثال شخصی که توانایی مربیگری و کسب تخصص در یک رشته ورزشی را دارد، بیشک انتخاب رشته مدریت ورزشی، گزینه مناسبی برایش نخواهد بود.
انتخاب بهترین گرایش رشته تربیت بدنی، تأثیری مستقیم بر مسیر شغلی میگذارد و شما در زمینهای که مستعد هستید، متخصص خواهید شد. همچنین اگر این انتخاب، درست و متناسب با نیازهای بازار کار باشد، منجر به افزایش رضایت شغلی، پایداری در حرفه و حتی پیشرفت مالی میشود. در ادامه با گرایشهای رشته تربیت بدنی آشنا خواهید شد.
انواع گرایشهای رشته تربیت بدنی
رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی، یکی از حوزههای تحصیلی مهم در آموزش عالی محسوب میشود که با هدف تربیت متخصصان و کارشناسان در زمینههای مربوط به ورزش، سلامت جسمانی و روانی ایجاد شده است. این رشته و گرایشهای مختلف آن، فرصتهای کاری مختلفی را برای دانشجویان فراهم میکنند. شما باید نیازهای روز جامعه و بازار کار و همچنین علاقهمندی خود را درنظر بگیرید تا انتخاب گرایش موفقی داشته باشید.
رشته تربیت بدنی و شاخههای آن، خود یکی از زیرمجموعههای علوم انسانی و علوم زیستی محسوب میشود. همچنین در رابطه با گرایشهای رشته تربیت بدنی در مقطع کارشناسی باید گفت که هیچ گرایشی در این مقطع ارائه نمیشود. انتخاب گرایش در رشته تربیت بدنی، مربوط به مقطع کارشناسی ارشد است که چند شاخه مهم را در اختیارتان داده است که در ادامه به شرح هر یک میپردازیم:
گرایش رشته تربیت بدنی | توضیحات |
فیزیولوژی ورزشی | بررسی واکنش بدن به تمرینات ورزشی و بهینهسازی عملکرد ورزشکاران |
بیومکانیک ورزشی | بررسی حرکات از نظر مکانیکی و بهینهسازی تکنیکهای ورزشی |
رفتار حرکتی | مطالعه و تحقیق درباره توسعه و یادگیری مهارتهای حرکتی در انسانها |
آسیبشناسی ورزشی و حرکات اصلاحی | پیشگیری و درمان آسیبهای ورزشی و اصلاح الگوهای حرکتی نادرست |
مدیریت ورزشی | مدیریت و برنامهریزی در سازمانها، باشگاهها و دیگر مجموعههای ورزشی |
روانشناسی ورزشی | مطالعه اثرات روانی ورزش بر افراد و کمک به ارتقای روحیه و عملکرد ورزشکاران |
تغذیه ورزشی و جامعهشناسی ورزشی نیز در این گروهها قرار دارد. از طریق گرایش تغذیه ورزشی به بررسی، اصلاح و بهبود نیازهای تغذیهای ورزشکاران، بهمنظور بهبود عملکرد و افزایش سلامتی آنان میپردازند. جامعهشناسی ورزشی زیر شاخهای است که تأثیرات ورزشی را بر جوامع و فرهنگها مطالعه میکند.
در مقطع دکترا نیز همه این گرایشها وجود دارند و میتوانید گرایش انتخابی خود را در مقطع کارشناسی ارشد ادامه یا حتی آن را تغییر دهید.
بهترین گرایشها از نظر اشتغال
انتخاب بهترین گرایش در میان گرایشهای رشته تربیت بدنی، کار سختی است؛ زیرا همه شاخههای این رشته، بازار کار نسبتا مشابهی پساز اتمام مقطع کارشناسی دارند؛ اما شاید بتوان گفت که در مقطع تحصیلی بالاتر اوضاع کمی فرق میکند. اگر بخواهید گزینه بهتر را با اختلاف کم از دیگر رشتهها انتخاب کنید، مدیریت و تدریس در این حوزه را پیشنهاد میکنیم؛ زیرا همانطور که میدانید بازار کار مدیریت، اداری و فعالیتهای آموزشی در مراکز مختلف، هرگز به این راحتیها اشباع نمیشوند.
رشته مدیریت ورزشی خود از ۶ زیرشاخه تشکیل شده است که شامل موارد زیر هستند:
- مدیریت اماکن و تأسیسات ورزشی؛
- مدیریت بازاریابی در ورزش؛
- مدیریت اوقات فراغت ورزشهای تفریحی؛
- مدیریت رویدادهای ورزشی؛
- مدیریت رسانههای ورزشی؛
- مدیریت راهبردی در سازمانهای آموزشی.
در گرایش مدیریت میتوانید با استخدامشدن در مراکز مختلف مانند فدراسیون و باشگاههای ورزشی، مشغول به کار شوید. گزینه دیگر، شرکت در آزمون فرهنگیان یا آزمونهای استخدامی آموزش و پرورش است و شما از این طریق میتوانید در مدارس، بهعنوان مربی تربیت بدنی مشغول شوید.
گرایش دیگری که میتوان پیشنهاد داد، گرایش فیزیولوژی ورزشی است که بهجهت ارتباط مستقیمی که با حوزه سلامت دارد، فرصتهای گستردهای را در اختیار فارغالتحصیلان قرار داده است. با تحصیل در این گرایش، میتوانید در شاخههای کاری زیر فعالیت کنید:
- متخصص فیزیولوژی ورزشی در مراکز ورزشی، باشگاهها و کلینیکهای سلامتی؛
- موقعیتهای شغلی در تیمهای ورزشی حرفهای جهت بهینهسازی عملکرد ورزشی؛
- فرصتهای شغلی در مراکز توانبخشی برای کمک به بیماران؛
- مربی تخصصی در رشتههای ورزشی یا بهعنوان مشاوران حوزه ورزش و سلامت؛
پژوهشگر و مدرس در دانشگاهها و دیگر مراکز آموزشی.
انتخاب گرایش براساس علاقه شخصی
انتخاب رشته دانشگاهی و پساز آن انتخاب گرایش مربوط به رشته تحصیلی از جمله مهمترین تصمیمات زندگی هستند که آینده و سرنوشت شما، تا حد زیادی به آن بستگی دارد؛ اما باید بگوییم که بسیاری از دانشجویان، این تصمیم مهم را براساس نظرات دیگران یا اجبار خانواده میگیرند، بدون اینکه علاقه خود را دخیل کنند.
علاقه دانشجو به رشته و گرایش انتخابی، باعث میشود تا فرد با علاقه و اشتیاق بیشتری دروس را یاد بگیرد و تحصیلات خود را پشت سر بگذارد. همچنین پساز فارغالتحصیلشدن میتواند بهصورت فعال و مشتاق در زمینههای عملیاتی و تحقیقاتی، فعالیت خود را آغاز کند. بهطورکلی، فواید انتخاب گرایش با درنظر گرفتن علاقه، عبارتاند از:
- افزایش انگیزه و اشتیاق؛
- پایداری در مسیر شغلی؛
- افزایش رضایت شغلی؛
- بهبود عملکرد حرفهای؛
- توانایی بالا در مواجهشدن با چالشها؛
- افزایش خلاقیت در شغل و حل مسائل؛
- انرژی و پشتکار بیشتر؛
- افزایش اعتمادبهنفس؛
- کاهش فرسودگی شغلی؛
- و ….
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که علاقهمندبودن به گرایش رشته دانشگاهی، نهتنها عملکرد تحصیلی فرد را بهبود میبخشد و به حداکثر توان دانشجو میرساند، بلکه فرد در آینده میتواند، بهخوبی با چالشهای شغلی خود کنار بیاید که این منجر به افزایش رضایت شغلی نیز خواهد شد؛ پس با انتخاب رشته، براساس علاقه شخصی، بازار کار گرایش موردنظر و مشورت با افراد متخصص و دانا در این زمینه، قدم اول برای رسیدن به موفقیت را به بهترین شکل بردارید که آینده خوبی منتظر شما است.
نکات مهم در انتخاب بهترین گرایشهای رشته تربیت بدنی
سعی کنید در مسیر تحصیلی و حرفهای خود، درستترین تصمیم را بگیرید. با توجه به گرایشهای مختلف و فرصتهای شغلی گستردهای که پیش روی شما قرار دارد، لازم است تا با درنظرگرفتن عوامل متعددی مانند علاقه شخصی، استعدادها، اهداف بلندمدت خود در آینده و … تصمیم خوبی بگیرید و آینده شغلی و حرفهای خود را تضمین کنید. همچنین درنظرگرفتن نکاتی که برایتان در ادامه شرح دادهایم به شما دانشجویان کمک میکنند تا از مسیر تحصیلی و کاری خود لذت ببرید و موفقیتهای بیشتری را نیز در آینده کسب کنید. راهنمای زیر را برای انتخاب بهترین گرایش تربیت بدنی با دقت بخوانید:
- شناخت دقیق علاقه و تواناییهای شخصی خود؛
- بررسی بازار کار گرایش موردنظر در زمان حال و پیشبینیهای انجامشده در زمان آینده و پساز فارغالتحصیلی شما؛
- ارزیابی موقعیتهای شغلی مرتبط با هر گرایش؛
- بررسی امکانات آموزشی موجود در دانشگاهها مختص هر گرایش؛
- مشاوره با افراد متخصص و مشاوران تحصیلی مجرب؛
- توجه داشتن به نیازهای فعلی و آتی جامعه خود؛
- مطالعه تجربیات و پندهای افراد موفق در هر گرایش؛
- درنظرگرفتن مسیرهای ادامه تحصیل در گرایش مدنظر؛
- بررسی دروس، پژوهشها و پروژههای عملی گرایشهای رشته تربیت بدنی؛
- درنظرگرفتن انعطافپذیری گرایش موردنظر، برای تغییر گرایش و شغل احتمالی در آینده؛
- ارزیابی و مطالعه درباره برترین دانشگاهها و اساتید تخصصی رشته و گرایش تخصصی خود.
سخن پایانی
اکنون با گرایشهای رشته تربیت بدنی آشنا شدید و دانستید که انتخاب گرایش درست تا چه میزان در تعیین آینده شغلی شما اثرگذار است و رضایت شغلی را افزایش میدهد؛ بنابراین با مشاورهگرفتن از افراد متخصص و عدم انتخاب کورکورانه در این تصمیم آیندهساز، بهترین گرایش را با توجه به علاقه شخصی و استعدادهایتان، انتخاب کنید که آینده درخشان از آن شما است.
منابع:
- https://iranestekhdam.ir/blog/معرفی–شغل–های–رشته–تربیت–بدنی/
- https://irantahsil.org/گرایش–های–رشته–تربیت–بدنی/
سؤالات متداول
بهترین گرایشهای رشته تربیت بدنی از لحاظ بازار کار کدام است؟
گرایش مدیریت، آموزشی و فیزیولوژی ورزشی.
آیا گرایش آسیبشناسی ورزشی بازار کار خوبی دارد؟
بله. این گرایش بهدلیل تقاضا در حوزه درمانی و توانبخشی ورزشکاران، بازار کار خوبی دارد.
بازار کار گرایش بیومکانیک ورزشی چگونه است؟
این گرایش از فرصتهای شغلی خوبی برخوردار است و شخص باید در حرکات ورزشی و بهبود تکنیکها، تخصص بالایی داشته باشد.
متا: انتخاب بهترین گرایشهای رشته تربیت بدنی به عوامل مختلفی مانند علاقه فردی، بازار کار و استعدادهای شخص بستگی دارد و نیازمند بررسی دقیق از زوایای گوناگون است.
دیدگاهتان را بنویسید